Kiállás a kárpátaljai magyarok mellett

Kötelességünk beszélni az Ukrajnában kialakult helyzetről, ugyanis nem feledkezhetünk meg kárpátaljai magyar testvéreinkről! – kezdte nyíregyházi sajtótájékoztatóját Kovács Béla, Európa Parlamenti képviselő, az AEMN elnöke.

Elmondta: köztudott, hogy Beregszászon működtet képviselői irodát, az utóbbi időszakban azonban igen megdöbbentő hírekkel szembesült ottani munkatársai által. A jelenlegi ukrajnai helyzet mindenki előtt ismert, az viszont már kevésbé, hogy ez hogyan formálja a kárpátaljai magyarság sorsát. Hangsúlyozta: nem szándéka beavatkozni az ország belügyeibe, de elég nehéz elfogadni olyan parlament döntését, amely sem elnökkel, sem miniszterelnökkel nem rendelkezik, s nincs megalakítva az új kormánya. Ez a parlament az elsők között hozott egy olyan döntést, mellyel eltörölte a 2010-ben létrehozott nyelvtörvényt, ami korábban egyértelmű pozitívum volt a magyar kisebbség számára, hiszen használhatták anyanyelvüket hivatalos ügyek intézéséhez.

Meglepő, hogy az elsők között törölték ezt, azzal az ígérettel, hogy jobbat hoznak helyette. Azonban a legújabb nyelvtörvény pontosan arról szól, hogy a 10 helyett 50%-os kisebbségi arány szükséges ahhoz, hogy jogaikkal élhessenek. Ez óriási negatívum a kárpátaljai magyarság számára, ezért a Jobbik határozottan tiltakozik ellene és kéri a döntéshozókat, s a közeljövőben megalakuló új kormányt, hogy utóbbit törölje, s állítsa vissza a régi, lehetőség szerint még kedvezőbbé átdolgozott nyelvtörvényt.

Az ukrajnai helyzet egész Kárpátalján és Beregszászban is félelemmel tölti el az embereket, nem mernek kimozdulni otthonaikból, s a megtorlástól félve nem mernek kiállni saját jogaikért. A helyi városi közgyűlés ülésezése alatt pedig egy felfoghatatlan esemény történt: a magyar vezetésű város közgyűlésére az ún. jobboldali szektor erőszakkal behatolt, megfenyegette a városvezetést, „jobb belátásra” térítés címén. Öröm az ürömben, hogy ez nem sikerült nekik, de az ungvári eset (a városi tanács elnökének eltávolítása) után ez is nagy aggodalomra ad okot a jövőbeli történések kapcsán.

Emlékeztetett: Szávay István országgyűlési képviselő néhány nappal ezelőtti közleményében nem véletlenül követelte Martonyi János külügyminiszter lemondását. Felháborító ugyanis, hogy a Külügyminisztérium és a kormány mennyire nem törődik a kárpátaljai magyarság helyzetével, s hogy semmiféle lépést nem tesznek ügyükben, miközben bejelentik, hogy felkészültek egy esetleges menekültáradatra. A menekültek fogadására készülés helyett a kárpátaljai magyarság érdekvédelmével kellene foglalkozniuk! – szögezte le Kovács.
Az elkövetkezendő 2 hónap során, míg az Európai Parlament tevékenykedik, ki fogok állni az ügyben, hiszen az EU sem lehet közömbös a Kárpátalján élő sok-sok magyar, s egyúttal uniós állampolgár sorsa iránt. A Jobbik határozottan kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, s azon lesz, hogy ebben a formában törlésre kerüljön a nyelvtörvény, s hogy függetlenségük ne csak szóban, hanem írásban is érvényt szerezzen – tette hozzá zárásként Kovács Béla.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.