Európai parlamenti választások – 2014

Elemzők szerint a mostani EP-választások korszakváltó eredményeket hozhatnak. A harc a Európai Egyesült Államok építői és ellenzői között dől el.

Elérkeztek a 2014-es Európai parlamenti választások. Lévén a második legnagyobb demokratikus esemény a világon, 400 millió ember szavazhat az új Európai Parlament tagjaira. A 715 képviselő megválasztásával, akik az EP-ben az érdekeiket fogják képviselni az elkövetkező 5 évben, a szavazóknak megvan a lehetősége, hogy befolyásolják az Európai Unió politikáját.  A május 22-25 választások után az új képviselők júliusban foglalják el helyüket és nem csak az európai politikai kurzust fogják meghatározni a következő 5 évre, hanem szintén megválasztják az Európai Bizottság elnökét is.

Az EP-választások menetrendje – 2014

Globális méretekben is ritka eseményről van szó, hiszen 28 ország 400 millió választópolgára szavaz egy és ugyanazon testület tagjaira. A szavazás a különböző országokban eltérő időpontban zajlik. A polgárok még mindig csak nemzeti politikai pártjaikra és azok jelöltjeire fognak szavazni.

A szavazi jog alsó korhatára a legtöbb tagállamban 18 év, kivéve Ausztriát (16). A jelölteknek szintén be kell tölteniük a 18. életévet, viszont Olaszországban és Cipruson az alsó korhatár 25 év.

Hét főbb politikai csoport (frakció) található az EU parlamentjében, melyek mindegyike egy-egy európai szintű párthoz is kapcsolódik. Azonban a jelöltek még mindig nemzeti politikai mezben versenyeznek. A politikai csoportok azért jöttek létre, hogy egyesítsék a hasonló gondolkodású politikusokat, de az EP szabályzatai alapján a nagyobb csoportok több pénzügyi forrással, bizottsági elnöki hellyel és több beleszólással rendelkeznek a törvényalkotási folyamatban.  Emiatt részben eltérő nézetű politikusok is egy csapatban találhatják meg a számításukat. Minimum 25 EP-képviselő, legalább 7 országot reprezentálva alkothat meg egy ilyen politikai csoportot.

Első alkalommal az Európai Parlament fogja eldönteni, hogy ki lesz az EU végrehajtó hatalmát gyakorló, és a törvényhozási folyamatot felügyelő Európai Bzottság vezetője. Az új szabályok szerint az EU kormányának vezetői a Bizottság leendő elnökét a választási eredmények alapján kell javasolniuk.

Az EP-választások hivatalos eredményeinek birtokában a nemzeti hatóságok kihirdetik a képviselők névsorát. A mandátumok érvényesítése után az Erópai Parlament a 751 újonnan választott képviselőt alakuló ülésre hívja össze 2014 július 1-én.