Több euroszkepticizmus az EP-ben 2014-től

Az AEMN szövetséges és tagpártjai is részt vettek az EP-választásokon 2014-ben, változatos eredményekkel. A legfontosabb azonban az, hogy a Szövetség folytatni tudja munkáját a “Szabad nemzetek Európája” politikai gondolatának további építésében és megerősítésében.

Az AEMN vezető ereje a Jobbik Magyarországért Mozgalom a mostani EP-választásokon a 21 helyből 3-at szerzett meg 14,67% eredménnyel. A képviselői helyek száma tehát nem változott a 2009-es választásk óta, a régi-új képviselők: Kovács Béla (az AEMN elnöke), Balczó Zoltán és Morvai Krisztina. A nemzeti radikális párt ezzel az eredménnyel megerősítette a magyar politikai életben a második helyezését és legyőzte a szocialistákat.

A Brit Nemzeti Párt (BNP) a szavazatok 1,09%-át kapta, amely sajnos nem elegendő a képviselői mandátum elnyeréséhez. Nick Griffin, az AEMN alelnökének újraválasztási kampánya nem tudott elegendő támogatást szerezni, mivel a választók az euroszkeptikus UKIP-ban bíztak jobban.

A Szlovén Nemzeti Párt (SNS) ugyanakkor a szavazatok  4,03%-át szerezte meg – 1,18%-al többet, mint 2009.ben – azonban az ország mérete miatt ez az eredmény nem volt elegendő a 8 hely egyikének elnyeréséhez.  A listavezető, Zmago Jelinčič Plemeniti az AEMN elnökségének tagja.

Tényként állapítható meg, hogy az euroszkeptikus és eurokritikus pártok komoly teret nyertek az Európai Parlamentben. Ezt a jelenséget nem véletlenül nevezete a francia miniszterelnök “politikai földrengésnek”.  Az eredmény azt jelenti, hogy erősödik a hangja azoknak, akik vissza szeretnék fogni az EU hatalmát, vagy azt véglegesen meg szeretnék szüntetni.  Ez egy új időszak kezdetét jelenti az EU-n belül.

2014 EP election results