kovacsbela2Kovács Béla 1960. február 25-én született Budapesten. Az a fővárosi I. István Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után Tokióban négy éven át egy amerikai magánegyetemen politológiát és nemzetközi kapcsolatokat hallgatott, 1986-ban Moszkvában pedig a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) nemzetközi közgazdász diplomát szerzett. Japán, angol, orosz nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, de emellett lengyelül, franciául és németül is beszél.

A Jobbikba 2005-ben lépett be, még ez év decemberében megalapította a párt külügyi kabinetét, amelynek azóta elnöke, 2006 júliusában pedig létre hozta a Jobbik XIII. kerületi alapszervezetét is. 2010 óta a nemzeti párt Európai Parlamenti képviselője, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, valamint az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja.

2009-ben tető alá hozta az európai nemzeti pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét (AENM). A szervezetnek 2010 júniusától ő volt az alelnöke és kincstárnoka, 2013 decemberében pedig négy évre megválasztották a szövetség elnökének. Több irodát is nyitott az elszakított országrészeken, ahol rendszeresen tart fogadóórát.

Az európai és az orosz parlament közötti energetikai munkacsoport európai társelnökeként segíti a Jobbik által szorgalmazott keleti nyitás politikáját, ami csökkenti hazánk külpolitikai függőségét. Vallja: a keleti fordulat Magyarország fejlődésének biztos alapját adhatja.